STROŠKI MED UPORABO

stroški med uporabo naravna gradnja, hiša iz slame, stroški bivanja v hiši, naravna gradnja, gradnja z naravnimi materiali

Mala peč na drva z lahkoto greje manjšo hišo, če je le ta dobro izolirana. Primer iz vasi Dolenci v Prekmurju.

So lahko minimalni. Naravne gradnje so zelo dobro, ali celo izjemno dobro izolirane, tako da potrebujejo minimalno količino energije za ogrevanje. Turistični objekt Maya v Švici ima zidove iz slamnatih bal debeline 1,2m in spada med izjemno dobro izolirane stavbe (bistveno boljše celo od nam poznanih nizkoenergijskih hiš). Ogrevanja v tej stavbi je malo ali nič, kjub mrzlim Švicarskim zimam. Že ljudje sami in njihove aktivnosti v stavbi (kuhanje, računalnik) so dovolj, da je v stavbi prijetno toplo. Smiselno se izkoristi nizke zimske sončne žarke, ki se jih z južne strani spusti v stavbo, da jo grejejo.
Pravilno zasnovane naravne gradnje poleti ne potrebujejo ohlajanja. Prijetno temperaturo se poleti vzdržuje z izolacijo, prezračevanjem, senčenjem ter pametno postavitvijo stavbnih mas, ki podnevi akumulirajo toploto in jo ponoči oddajajo. V taki stavbi ni vgrajene drage tehnologije, ki bi potrebovala drago vzdrževanje, popravila, menjave filtrov (kot naprimer pri ostalih vrstah gradnje, še posebej pri sodobni pasivni gradnji).

velike bale slame, stroški med uporabo naravna gradnja, hiša iz slame, stroški bivanja v hiši, naravna gradnja, gradnja z naravnimi materiali

Primer gradnje večjega objekta z velikimi slamnatimi balami v Švici. Bale skupaj z ometom tvorijo nosilne zidove široke kar 1,2m. Lahko si samo predstavljamo kakšno energijsko varčnost objekta s tem dosežemo, če vemo, da že 40cm široka slamnata bala z obojestranskim ometom dosega in presega t.i. pasivni standard topotne prehodnosti sten.

One thought on “STROŠKI MED UPORABO

  1. Pingback: PREDNOSTI NARAVNE GRADNJE – Naravnahiska

Comments are closed.