CENA

cena naravne gradnje, cena hiše iz slame, cena hiše iz konoplje, cena gradnje, arhitekt, projektiranje, naravna gradnja, gradnja z naravnimi materiali

Čudovita hiša, ki si jo je zgradil naravni graditelj Miro Žitko za vsega 1000 EUR! To je seveda izjemen primer, ki je mogoč pod pogojem, da imamo vse materiale, orodja in znanja sami, ter da celotno gradnjo tudi izvedemo sami oz. z brezplačno pomočjo.

Cena lahko precej varira in je odvisna od vgrajenih materialov in od tega koliko se sami angažirate pri gradnji. Miro Žitko si je svojo čudovito hišo na Razaziji nad Idrijo postavil za vsega 1000 EUR. Uporabil je svoje materiale (les, seno) in že uporabljene materiale (okna, opečnati strešniki). Gradnjo je izvajal sam, s prijatelji in prostovoljci.
Lokalni, naravni materiali so zelo poceni.
Imate svoje materiale kot na primer les, slamo, seno, ilovico, kamen? Uporabite jih.
Postopki pri naravni gradnji so enostavni, vsak se jih lahko hitro nauči in pomaga. Ste pripravljeni sami sodelovati ali organizirati delavnice, na katerih vam prostovoljci iz celega sveta pomagajo graditi? Zanimanje za tako gradnjo je vedno večje in pogosto se zgodi, da je prostovoljcev še preveč. Povabite prijatelje, znance, ne bo vam žal, vzdušje na takih delavnicah je izjemno. Na ta način se lahko gradnja bistveno poceni.

Je pa pri samogradnji potrebno imeti veliko znanja in opraviti veliko dela. V vsakem primeru mora biti na gradbišču vedno prisoten strokovnjak, v nasprotnem primeru lahko pride do poškodbe ali napačne oz. nevarne gradnje.
Lahko pa gradnjo v celoti zaupate podjetju z izkušnjami in referencami. Gradbeno podjetje vam po končani gradnji izda vse potrebne certifikate in garancije, v tem primeru bo cena podobna kot pri klasični gradnji.

Okvirne primerjave minimalnih cen (leto 2013) različnih tipov gradenj (vse cene z DDV na neto površino):
– sodobna naravna gradnja:                                        900 EUR/m2* – 1.200 EUR/m2 ali več
– konvencionalna najcenejša gradnja:                      900 EUR/m2** – 1.100 EUR/m2
– montažna nizkoenergijska ali pasivna gradnja: 1.300 EUR/m2 – 1.400 EUR/m2 ali več
* V primeru sodelovanja naročnika lahko cca. 500 EUR/m2 ali manj.
** V primeru sodelovanja naročnika lahko cca. 600 EUR/m2

Pri ceni gradnje, je potrebno upoštevati tudi to:

  1.  V kolikor je notranji finalni sloj sten ilovica ali les, dobite enak občutek toplote že pri dveh stopnjah manj. Poleti pa je občutek v takem primeru za dve stopinji nižji. Tako privarčujete pozimi pri ogrevanju in poleti pri morebitnem ohlajanju prostorov.
  2. V naravni hiši boste bolj zdravi in se boste zaradi boljše klime bolje počutili. Tako bo tudi vaša produktivnost večja in bivanje v hiši nasploh. Stroški bivanja v nezdravi hiši so na dolgi rok lahko ogromni in vaše življenje krajše. Sindrom bolnih stavb je dejstvo, ki ga priznava tudi Svetovna zdravstvena organizacija – WHO.
gradnja hiše iz slame, gradnja hiše iz slamnatih bal, cena hiše iz slame, naravna gradnja, gradnja z naravnimi materiali

Naravna gradnja je ob pravilni izvedbi nenevarna in enostavna, zato lahko pri gradnji sodelujejo tudi prostovljci in otroci. Tudi sredi zime se lahko zbere 15-20 prostovoljcev, ki vam pomagajo zgraditi hišo. Primer: Metava pri Mariboru, Januar 2013.

One thought on “CENA

  1. Pingback: PREDNOSTI NARAVNE GRADNJE – Naravnahiska

Comments are closed.