DGD

DGD (dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja) je namenjena temu kar piše že v naslovu, torej pridobitvi gradbenega dovoljenja. Narejena mora biti natančno tako kot določa zakon, da ga Upravna enota lahko potrdi in izda gradbeno dovoljenje. V Sloveniji je DGD dokumentacija precej obremenjena z birokracijo.

načrt, pgd, naravna gradnja, gradnja z naravnimi materiali, projektiranje hiše

Ureditvena situacija iz DGD dokumentacije (primer)

To je tudi razlog, da se vam kot investitorju ne izplača za DGD vztrajati pri najnižji ceni, saj bo to žal šlo na vaš račun, torej na račun kvalitete projekta. Birokratke nujnosti zahtevajo svoj čas in denar. Vaš projekt se žal začne šele potem, ko je to zagotovljeno.

Izkušnje in modrost pravijo, da preden se česarkoli lotimo (velja vsaj za bolj kompleksne, ne inpulzivne stvari), to najprej dobro premislimo. Ne samo razumsko, ampak tudi tako, da pustimo stvarem svoj čas, da se same postavijo na svoje mesto. Tako je tudi pri snovanju lastnega doma. To je proces, ki zahteva svoj čas in energijo. Če bomo iskali parcelo, šli skozi proces projektiranja (razvoja) in gradnje na silo, na hitro, potem nam bo to življenje in tudi novi dom vračalo v enaki meri nazaj. Saj vemo, da kar sejemo, to žanjemo. V takem domu, ne bomo našli miru. Dom je rezultat našega stanja/bitja med celotnim procesom projektiranja in gradnje.

načrt, pgd, naravna gradnja, gradnja z naravnimi materiali, projektiranje hiše

Situacija priključevanja na javno infrastrukturo iz DGD dokumentacije (primer)

Vidimo torej, da se že v fazi DGD izplača vzeti čas, da lahko s arhitektom pridemo do optimalne rešitve glede na dano lokacijo. Vsaka premišljena in pametna izbira v tej fazi vam zagotovo prinese velike pluse med samo gradnjo in še posebej v celotnem času  bivanja v novem domu. V tej fazi* se pogovarjamo o osnovnih  stvareh, kot:
– kaj si želite in o čem sanjate?
– umestitev hiše na parcelo (orientacija glede na strani neba, razgled, sosede…)
– zunanja ureditev (dostop, parkiranje, parkovne in  vrtne ureditve, peš poti, dostop s kolesom…)
– funkcionalna zasnova objekta (razpored prostorov, oblike prostorov, velikosti prostorov, notranja oprema, poti uporabnikov…)
– oblikovanje in zunanji izgled hiše
– uporabljeni materiali pri hiši itd…

*Še bolj osnovna faza kot DGD je IZP (idejna zasnova), vendar jo za manjše objekte ne posebej izpostavljamo. Jo je pa potrebno narediti za pridobivanje projektnih pogojev. Po navadi se vi kot naročnik z arhitektom zmenite kar za DGD. V tem primeru je IZP že vsebovana v DGD.

tloris, hiša naravna gradnja, pgd, projekt, naravna gradnja, gradnja z naravnimi materiali,

Tloris na nivoju obdelave DGD (primer)

prerez, načrt, hiša, tloris, hiša naravna gradnja, pgd, projekt, naravna gradnja, gradnja z naravnimi materiali, hiša iz slame

Primer prerezov za enostanovanjski objekt iz DGD (primer)